familycouple
setuprateenter

İzmir Tarihi Asansör Nerede? Nasıl Gidilir?

İzmir Tarihi Asansör Nerede? Nasıl Gidilir?
İzmir Tarihi Asansör Nerede? Nasıl Gidilir?

Ülkemizin en önemli şehirlerinden biri olan Ege Denizi'nin incisi lokomotif şehri İzmir, sakinlerinden çok aşıklarından bahsedilir. İzmir, diğer büyük şehirler ve tarihi şehirler gibi hem tarihi yapısı hem de turistik cazibe merkezi olarak turizm sektörü için önemli bir şehirdir.

Agora'dan kemeraltı Tarihi Çarşısına kadar yapılabilecek tüm çalışmalarda olduğu gibi İzmir tarihi asansörünün değerlerinden biri de budur.

Önemli Bilgi: İzmir'de keşfedilmemiş yerleri keşfetmek, tarihi sokaklarda yürümek veya en güzel koylarda yüzmek istiyorsanız, İzmir'de yapılacaklar listesine bakın. Pişman olmayacaksınız.

Yıllar içinde farklı kültürleri başarıyla kucaklayan İzmir, bu kültürlerin yarattığı zenginlik mirasını hala insanlarla ve ziyaretçilerle paylaşıyor ve asansörler bu tür mirasın en tipik örneklerinden biri. Yahudi vatandaşların İzmir halkı arasında özel bir yeri vardır. Her türlü kentsel faaliyetin ön saflarında yer alan Yahudi vatandaşlar, liman ve ticaret kenti İzmir'in ekonomik hayatında önemli bir yer işgal etmektedir. Birçok aile hala var. Asansör hikayesi böyle bir aile üyesiyle başlar.

İzmir Tarihi Asansörün Hikayesi

İzmir Tarihi Asansör, farklı yüksekliklerden dolayı birbirine merdivenlerle bağlanan iki sokağın birbirine bağlanması prensibiyle 1907 yılında inşa edilmiştir. Geçmişin sahil boyunca uzanan iki caddesi ve Haril Rıfat Paşa semtinin bugünkü adı, şehrin gelişimi sırasında geçmişin fiziki özelliklerinden dolayı birbirinden ayrılmıştır.

İzmirliler bu ayrımı ortadan kaldırmak ve ulaşımı sağlamak için inşa edilen merdivenlere Karataş merdivenleri adını verdiler. Bu ayrılığı ortadan kaldırmak için inşa edilen 155 basamaklı merdivenin bir diğer adı da tarihin derinliklerinden taş ocağının kullanılmasının temel nedeni olduğuna inanılan merdivenin başında oturan ailenin ismiyle aynıydı. Davidus ailesinin en büyük oğlu Davidus'un lideri olarak anıldığı için merdivenlerden iner ve bir gün bacağını kırar. Başka bir Yahudi, Nessim Levi merdivenlerden aşağıda oturuyordur. Bu olaydan kısa bir süre sonra 1907'de tamamlanan ve iki mahalleye kolay ulaşım sağlaması için Nesim Levi buraya bir asansör yapmayı planlar. 58 metre yükseklikte ve 155 basamak uzaklıkta olan sahil bölgesi ve Halil Rıfat paşa bölgesine artık asansörle rahatlıkla ulaşılabilir. Elde edilen gelir bölgedeki Yahudi hastaneleri için kullanılmaya devam edecektir.

1942 yılında tadilatı yapılan İzmir tarihi asansör, o tarihten bu yana özel bir işletme tarafından işletilmektedir. Bir süredir bu şekilde devam eden işletme nedense daha sonra kapandı.  Burhan ÖZ FATURA, aynı hizmeti sürdürmek kaydıyla belediyeye geçen asansörün topluma hizmete devam eder ve bugün gelinen yeni dönem başlar.

1985 ve 1993 yıllarında yapılan restorasyon ve Dario Moreno Caddesi'nin güçlendirilmesi ile bugünkü halini alan tarihi İzmir asansörü aynı işlevini sürdürmekte ve seyir terası vasfı ile de dikkat çekmektedir.

Asansöre binmeden İzmir’den gitmek olmaz. Hem bu kadar ilginç yapıları görmek hem de Ege Denizi'ni ve İzmir'i yukarıdan izlemek gezinizin önemli değerleri olacaktır. İzmir'in iki caddesi arasında ulaşımı kolaylaştırmak için yapılan tarihi asansörü her gün ziyaret edebilirsiniz. Bu tarihi asansörde güzel vakit geçirebilirsiniz.  08.00- 00.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

İzmir Tarihi Asansöre Nasıl Gidilir?

Asansörler artık birçok isimle anılan bir semt haline geldi. İzmir merkezde Mithat Paşa caddesi ve Şehit Nihat Bey caddesi arasında bağlantı işlevi görmeye devam eden asansör, İzmir’e en yakın cadde ve adını halk tarafından asansör çıkmazı olarak adlandırılan Dario Moreno’dan alıyor.

Konak Meydanı, Güzelyalı semtindeki asansöre kolay erişim sağlar. Asansöre ulaşımın bir diğer yolu da Üçyol metro istasyonu olan Betonyol çıkışıdır.

WhatsApp Destek
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :
Çıkış Saati :
Konaklama Tutarı :
Kısa Konaklama Ücreti :
Elektrik Ücreti (Ekstra) :
Isıtma Ücreti (Ekstra):
Toplam Ücret :
Ön Ödeme
%30 şimdi öde - kalan girişte öde.
Girişte Nakit Ödenecek :
Hasar Depozitosu
Girişte ekstra ödenir. Çıkışta hasar/ziyan olmaması durumunda iadesi yapılır
:
Ödeme şekilleri ve rezervasyon süreci ile ilgili bilgileri öğrenmek için tıklayınız.
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış