familycouple
setuprateenter

İzmir Saat Kulesi Nerede? Nasıl Gidilir?

İzmir Saat Kulesi Nerede? Nasıl Gidilir?
İzmir Saat Kulesi Nerede? Nasıl Gidilir?

İzmir'in simgesi olan İzmir Saat Kulesi, tüm haritalarda şehrin merkezi olarak gösterilen Konak Meydanı'nda yer almaktadır.

Neden Konak Meydanı?

Konak, aslında Konak semtine ve Konak Meydanı'na adını vermiştir. Konak Meydanı, İzmir'in en önemli meydanlarından biridir. Şehrin ana yönetim binası bu meydanda yer almaktadır. Şehir yönetimi, kaymakamlık, vali konağı, karakol, muhasebe dairesi ve birçok kamu binası çok uzun zamandır buradadır. Geçmişte buradaki sarı kışla ve devlet salonlarının önüne bir saat kulesi yapılmasına karar verilmişti. Konak Meydanı, doğal alüvyon toprak ve insan eli ile doldurulması oluşmuştur. Ahmet Priştine döneminde bugünkü durumuna ulaşmış ve meydan denizle bütünleşmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Saat Kulesi Kültürü

Sultan Abdülhamit 1899 yılında, tahtının 25. yıldönümünü anmak için birçok şehirde büyük saatlerin üretilmesini emretti. Anadolu'nun birçok yerinde bugün bulunan saat kulesinin hikayesi buradan geliyor.

Sultan Abdülhamit'in bir saat kulesi istemesi üzerine İzmirli yöneticiler, dört bir yanından saati gösteren şadırvanlı bir bina inşa etmeye karar vermişler. Temel taşı 1 Eylül 1900'de büyük bir törenle atıldı. Saat kulesinin ahşap maketinin yapıldığı törende Hamidi Marşı eşliğinde coşkulu ve görkemli bir tören yapılmıştır. Sultana burada da saygı duyulduğuna şüphe yoktur.

İzmir'deki Saat Kulesinin Mimarı Kimdir?

Dönemin hükümdarları, Arap mimarisi tarzında şadırvanlı bir imar planı oluşturan Sultan'ın 25. yıldönümünü anmak için mimar Mösyö Pere ile anlaştı.

İzmir Saat Kulesi Taşı Nereden Geldi?

Saat kulesinin taşları Sarayköy'den, renkli mermerler Marsilya'dan geldi.  O zamanlar Çeşmeli Saat Kulesi olarak bilinen İzmir Saat Kulesi, 1 Eylül 1901'de İzmir halkının katıldığı muhteşem bir törenle açılışı yapılmış ve o günden bu yana bu alanda yüzlerce sosyal etkinlik ve kutlama yapılmaktadır. Toplantı ve anma töreni yapılmıştır.

İzmir Saat Kulesinin Özellikleri

Özgün taş işçiliği, küçük kubbeler ve çan kulesi geometrisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun tarzını yansıtıyor. Kule 28 metre yüksekliğinde ve 4 katlıdır. Kule, Osmanlı İmparatorluğu ulusal amblemini ve Sultan'ın imzasını taşıyor. Saat kulesinin dört tarafında 75 cm'lik mekanik saatler bulunmaktadır. Bu saatlerin Alman İmparatoru'ndan bir hediye olduğuna dair söylentiler var.

İzmir Saat Kulesi pek çok olaya tanıklık etmiş ancak bunlardan nasibini almış ve bazılarında sefalete tanık olmuştur. Örneğin, 1908 Meşrutiyet Kutlamaları sırasında bir saat zarar görmüştür. Kule en çok 31 Mart 1928'de Torbalı da meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde hasar gördü. Mustafa Kemal Atatürk, depremin yaralarını sarmak için İzmir'e 10.000 lira bağışladı.  Kule 1928 depreminde hasar gördü. Daha sonra 1974 yılında tek bir depremde kule yeniden hasar gördü. 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından kalabalıklar meydanda gösteri yaptı ve büyük zarar gördü.  Ocak 2019'da kule restore edildi ve yeniden açıldı.

İzmir'in Simgesi Saat Kulesine Nasıl Gidilir?

İzmir Saat Kulesi, Konak Meydanı'nın solunda ve Yalı Camisinin sağ tarafındadır. İzmir'in simgesi olan bu binaya hem metro hem vapur hem de otobüsle ulaşılabilir.

Güvercinleri besleyebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. Turistik bir yer olduğu için saat kulesinin çevresinde çeşitli bölgelerden insanlarla tanışabilirsiniz.  Konak'tan Kemeraltı'na girip Anafartalar Caddesi'nden ilerleyebilirsiniz. İzmir'i gezmeye geldiğiniz de mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan biri olan İzmir saat kulesi merkezi konumu ile zaten karşınıza çıkacaktır. Konak Meydanın da yer alan kule birçok tarihi olaya tanıklık etmiş harika bir eserdir.

WhatsApp Destek
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :
Çıkış Saati :
Konaklama Tutarı :
Kısa Konaklama Ücreti :
Elektrik Ücreti (Ekstra) :
Isıtma Ücreti (Ekstra):
Toplam Ücret :
Ön Ödeme
%30 şimdi öde - kalan girişte öde.
Girişte Nakit Ödenecek :
Hasar Depozitosu
Girişte ekstra ödenir. Çıkışta hasar/ziyan olmaması durumunda iadesi yapılır
:
Ödeme şekilleri ve rezervasyon süreci ile ilgili bilgileri öğrenmek için tıklayınız.
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış