familycouple
setuprateenter

Hacı Adil Bey Çeşmesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Hacı Adil Bey Çeşmesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Hacı Adil Bey Çeşmesi Nerede, Nasıl Gidilir?

1904 senesinde Edirne Valileri arasında olan Hacı Adil Bey tarafından, henüz genç yaşta iken vefat eden oğlunun hatırasına yaptırılan günümüzde il merkezinde en iyi şekilde muhafaza edilen çeşme durumundaki yapı, 3 basamak ile çıkılan bir plan kaide üstüne konumlandırılmıştır. Kare biçimindeki bir kütle üstüne oturtulan yapının uzunluğu 5,20 metre, genişliği ise 4,75 metredir. Çeşmenin bütün cepheleri cephe kompozisyonu yönünden aynıdır. Barok üsluba sahip olan çeşmenin planını Edirne Evkaf Müdürü olan Sadrettin Bey ve Dr. Rıfat Osman tasarlamıştır. Bazı kaynaklara göre Hacı Adil Bey Çeşmesi’nin duvarında Üsküdarlı şair Alaaddin’e ait olan bir beytin yer aldığı; fakat büyük bir ihtimal ile Yunan işgali sırasında yok edildiği belirtilmektedir. Çeşmenin mimarisi son derece dikkat çekicidir. Hacı Adil Bey Çeşmesi 2000 senesinde onarılmıştır. Uzun yıllar boyunca Edirne halkına hizmet veren çeşme günümüzde hala olduğu durumu muhafaza etmektedir.

Çeşmenin inşa edildiği dönemlerde Karaağaç Tren İstasyonu’nun bir bölümü, İstasyon Meydanı olarak adlandırılan Meriç Köprüsü başına ve Hacı Adil Çeşmesi’nin yanına kadar ulaşmaktaydı. Hacı Adil Bey önderliğinde ve maddi katkıları ile inşa ettirilen çeşme, bu sebepten dolayı Hacı Adil Bey Çeşmesi olarak nitelendirilse de, halk arasında Meriç ya da Köprübaşı Çeşmesi adları ile de anılmaktadır. Edirne’de iki defa valilik görevini üstlenen Hacı Adil Bey’e halk arasında Hacıbaba lakabı verilmiştir. Hacı Adil Bey’in şehit olan oğlunun mezarı ise Selimiye Camii Mezarlığı’nda yer almaktadır.

Hacı Adil Bey Çeşmesi Nerede?

Hacı Adil Bey Çeşmesi, Edirne şehir merkezine bağlı olan Karaağaç mahallesinde yer almaktadır. Başka bir şekilde söylemek gerekirse Meriç Köprüsü’nün bitiş kısmında, Karaağaç yolunun başında yer almaktadır.

Hacı Adil Bey Çeşmesi’ne Nasıl Gidilir?

Hacı Adil Bey Çeşmesi’ne ulaşım sağlamak için Karaağaç mahallesine giden servis araçlarının kullanılması mümkündür.

WhatsApp Destek
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :
Çıkış Saati :
Konaklama Tutarı :
Kısa Konaklama Ücreti :
Elektrik Ücreti (Ekstra) :
Isıtma Ücreti (Ekstra):
Toplam Ücret :
Ön Ödeme
%30 şimdi öde - kalan girişte öde.
Girişte Nakit Ödenecek :
Hasar Depozitosu
Girişte ekstra ödenir. Çıkışta hasar/ziyan olmaması durumunda iadesi yapılır
:
Ödeme şekilleri ve rezervasyon süreci ile ilgili bilgileri öğrenmek için tıklayınız.
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış