familycouple
setuprateenter

Basmane Nerede? Nasıl Gidilir?

Basmane Nerede? Nasıl Gidilir?
Basmane Nerede? Nasıl Gidilir?

İzmir, tarih kokan ve tarihi sürprizlerle dolu bir şehirdir. Kemal Paşa mezar höyüğü ve Yeşilova höyüğünde yapılan arkeolojik kazılar, 8500 yıllık tarihi ve bilinen tarihine 3500 yıllık bir ekleme ile kentin yaşını yeniledi. Basmane semti, antik tarihi surları ve agorası ile bu antik kentin ilk kültürel yapısının oluştuğu yerlerden biri olmakla birlikte aynı zamanda en çok unutulan yerdir.

Basmane Nerede?

Basmane İstasyonu Şehrin eteklerinde bulunan Basmane, yerleşim yeri olmadan önce Ermeni yerleşiminin başladığı yer olarak biliniyordu. Bu konum, günümüz Arsankaku'sunun bitişine denk geliyor ve hem asansöre hem de Kemeraltı ve plaja 10 dakikalık yürüme mesafesinde merkezi bir konumda bulunuyor. Konak ilçesine ait Basmane, Gaziemir Adnan Menderes Havalimanı’na 18 km uzaklıktadır.

Basmane'yi İzmir İçin Bu Kadar Özel Yapan Nedir?

Agora Antik Kenti unutuldu dediğimiz bu tarihi semt aynı zamanda şehrin en insani hikayesine de tanık olduğumuz yer. Basmane tren garı çok eskiden İzmir'e gelen insanların ayak bastığı ilk yer ve bölge en iyi bu tarihi tren istasyonu ile bilinir. Ama şimdi şehrin ortasındaki en işlek yerin yanında olmasına rağmen derin bir uyku da gibi duruyor. Eski Yunanlılardan Osmanlı İmparatorluğu'na, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Cumhuriyet dönemine kadar Basmane'nin geçmişine derinlemesine bakarsanız parlak bir geçmişi var. Aslında adını söylediğimde aklıma ilk han, hamam ve çeşme geliyor. Eskiden Osman ağa adında bir çeşme varmış, o kadar gürültülüydü ki sakalar çeşmenin etrafında toplanırdı. Ama ne yazık ki Evliya Çelebi'nin seyahatnamelerinde bahsettiği yapılardan yaklaşık 20 hamam günümüze kadar gelebilmiştir.

Basmane Bölgesinin İlginç Tarihi

Basmane İstasyonu Bir iddiaya göre Ermeni mahallesinin bitişiğindeki mahalleye Ermeniler tarafından kurulan matbaanın adı verilmiş. 18. yüzyılda dokuma ve matbaa atölyeleri ile ünlü olduğu için semtin adını aldığına dair rivayetler vardır. Basmane yüzyıllar boyunca iyi günler görmüş, ama kaderi her zamanki gibi yoldan geçenlere veda etmek olmuş. 17. yüzyılda İspanya'dan göç eden Sefaradlar, mübadele yoluyla topraklarına dönen Rumlar ve yurtlarını terk eden birçok göçmen bu bölgeden geçmiştir. Bugün, Suriyelilerin, Afrikalıların ve Afganların yaşadığı ama İzmir'e uzak olan İzmir'in ıssız bir parçasıdır. Cumhuriyetin ilk zamanlarında varlıklı İzmirlilerin oturduğu üst sınıf bir semt olan Basmane, artık eski günlerin asaletine sahip değil, ancak hala çeşmeler, hamamlar ve tapınaklar çağına direnen insanlar var.

Basmane Tarihi ve Güzel Günleri

Yaz sinemalarının en popüler olduğu zamanlarda, en popüler açık hava sinemalarının olduğu yer Basmaneydi. 1957'de Zeki Müren konserinde açılan ve ilk kez ünlü Hint filmi Avaré'nin gösterildiği Basmane'nin Yıldız Sineması, o dönemde İzmir'in en popüler mekanıydı. Hemen yanı başında İzmir Fuarı yapıldığında Basmane'nin ziyaretçi sayısı arttı. Büyüyen aile kalabalığından kaçıp şehrin diğer bölgelerine taşınan heybetli evleri otellere dönüştü. Fuara akın eden vatandaşlar, tren istasyonundan kenti selamlar ve cadde üzerindeki bu otellerde konaklama yaparlardı.

Basmaneye Nasıl Gidilir?

Basmane, İzmir’in en eski semtlerinden biridir. Tarihi çok eskidir. Özellikle buradaki Basmane istasyonu oldukça popüler bir tarihi mekandır. Kalabileceğiniz birçok otel var.  Basmane, İzmir’in Konak ilçesinin tarihi merkezidir. Buraya ulaşım çok kolaydır. İzmir’in her yerinden toplu taşıma ile buraya kolayca ulaşabilirsiniz.

WhatsApp Destek
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :
Çıkış Saati :
Konaklama Tutarı :
Kısa Konaklama Ücreti :
Elektrik Ücreti (Ekstra) :
Isıtma Ücreti (Ekstra):
Toplam Ücret :
Ön Ödeme
%30 şimdi öde - kalan girişte öde.
Girişte Nakit Ödenecek :
Hasar Depozitosu
Girişte ekstra ödenir. Çıkışta hasar/ziyan olmaması durumunda iadesi yapılır
:
Ödeme şekilleri ve rezervasyon süreci ile ilgili bilgileri öğrenmek için tıklayınız.
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış