familycouple
setuprateenter

Alahan Manastırı Nerede, Nasıl Gidilir?

Alahan Manastırı Nerede, Nasıl Gidilir?
Alahan Manastırı Nerede, Nasıl Gidilir?

Unesco Dünya mirası geçici listesi içerisinde Alahan Manastırı da yer almaktadır. Alahan Manastırı 1200 rakımlı dik bir dağın tepesinde, Toros Dağları’nın Göksu vadisine bakan bir yamaçta bulunmaktadır. 1500 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Alahan Manastırı, Hristiyanlığın hac yollarından biridir.

Hristiyanlığın Konya ve Kapadokya çevresinde yayılım göstermeye başladığı zamanlarda yeni bir dini kabul eden kişilerin, inanmayan kişiler tarafından öldürülme korkusu, Hz. İsa’ya inanan kişileri bu dağlık alanlarda ibadet etmeye iteklemiştir. Hristiyanlık öncülerinden biri olan Barnabas, St. Paul ile beraber Hristiyanlığı yayabilmek amacıyla Konya-Kapadokya ve Antalya-Antakya'ya kadar yolculuk yapmışlardır. İki Hristiyan gezileri esnasında konakladıkları her bölgede anılarına mabetler yaptırmışlardır. Ancak o dönemlerde Hristiyanlık resmi bir din değildir. Hristiyanlık resmi bir din olmadığı için ibadetler gözlerden uzak, ulaşılması güç ve gizli yerlerde yapılmıştır. Alahan Manastırı’nın bulunduğu bölgeye de böyle bir tapınak yapıldığı düşünülmektedir.

Alahan Manastırı’nın 440-442 yılları arasında yapıldığı düşünülmektedir. Bu manastır, Doğu kilisesi, Batı kilisesi, Manastır, kayalara oyulmuş olan odacıklar ve kaya mezarlıklardan meydana gelmektedir. Günümüzde camiye dönüştürülerek tekrardan ibadete açılan Ayasofya ile beraber ayni mimarilere sahip olma özelliğini bulundurmaktadır. Bu benzerlik ile göze çarpan yer Mersin-Ayasofya olarak da bilinmektedir.

Alahan Manastırı’nın süslemesinde usta taş oymacılığının kullanıldığı görülmektedir. İlk kilise korint başlık ve iki dizi sütun ile üç nefe ayrılmıştır. Narteksten ana ortama geçilen kapının yan dikmeleri ve atkısı kabartmalar ile süslüdür. St. Pierre ve St. Paul figürleri haricinde bir çelenk taşıyan altı kanadı olan Cebrail, Mikail’in simgesel yaratıkları ezmesi, kartal ve öküz sembolleri, kükreyen aslan, İncil yazılarının tasvirleri, asma yaprakları, balık motifleri ve üzüm salkımları zengin bir biçimde işlenmiştir.

Evliya Çelebi tarafından 17.yüzyılda ziyaret edildiği bilinmektedir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde, Alahan Manastırı’nı “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor” cümlesi ile tanımlamaktadır.

Alahan Manastırı’nın yapımında çoğunlukla çevresindeki kayalık ve arazilerden kesilen taşlar kullanılmıştır. Kullanılan taşların üzerinde yer alan kesim izleri ve figürler günümüzde hala fark edilmektedir.

Alahan Manastırı, Mersin şehrinde bulunan Mut ilçesinin 20 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Mersin-Karaman yolu üzerinde yer alan Geçimli mahallesi üzerinde bulunmaktadır. Alahan Manastırı’na ana yoldan araç ile 10 dakikada ulaşılabilmektedir. Yol asfaltlıdır ancak virajlı olduğundan dolayı dikkatli olmak gerekmektedir. 

WhatsApp Destek
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :
Çıkış Saati :
Konaklama Tutarı :
Kısa Konaklama Ücreti :
Elektrik Ücreti (Ekstra) :
Isıtma Ücreti (Ekstra):
Toplam Ücret :
Ön Ödeme
%30 şimdi öde - kalan girişte öde.
Girişte Nakit Ödenecek :
Hasar Depozitosu
Girişte ekstra ödenir. Çıkışta hasar/ziyan olmaması durumunda iadesi yapılır
:
Ödeme şekilleri ve rezervasyon süreci ile ilgili bilgileri öğrenmek için tıklayınız.
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış